O călătorie vizuală prin Munții Bucegi
Danny Păun filma cu DJI drone - Loredan C. © 

Danny Păun filma cu DJI drone - Loredan C. © 

Despre Danny

Dragostea mea pentru munte s-a dezvoltat încă de la o vârstă destul de fragedă, fiind născut în Brașov, faimosul oraș de la poalele Tâmpei, înconjurat de munți cât vezi cu ochii. Nu am fost înebunit de excursii pe munte și pot spune (cu regretele de rigoare) că doar recent am redescoperit muntele în toată splendoarea sa. Cu siguranță că acum aș vrea să merg mai des în drumeții, însă timpul și distanța față de țară reprezintă o problemă, însă voi găsi eu timp să recuperez.


Telecabina în Bucegi - photo by Danny Păun ©

Telecabina în Bucegi - photo by Danny Păun ©

CUM AJUNGEM AICI

Munții Bucegi sunt printre cei mai vizitați munți din România, făcând parte din grupa Carpaților Meridionali. Cu vârfuri spectaculoase și peisaje superbe, aceștia oferă câte ceva pentru toată lumea, chiar și pentru cei care nu sunt atât de pregătiți să meargă la o plimbare mai lungă și pe un traseu mai înclinat, aceștia putând admira Sfinxul și Babele și limitându-se doar la a admira priveliștile spectaculoase.

Există mai multe trasee spre vârful Munților Bucegi, dar cei mai mulți montaniarzi își încep aventura din orașele situate la poalele munților, fie din Bușteni sau Sinaia. Prima opțiune a persoanelor care nu sunt pregătite corespunzător de munte este la îndemână din Bușteni, și anume, telecabina care vă va duce la Cabana Babele sau chiar mai departe spre Peștera.

Persoanele mai pregatite fizic, care preferă o excursie pe jos până la aceleași puncte, vor găsi o poteca care duce pe culmea muntelui și are un grad de dificultate mediu. Venind din Sinaia, prima oprire va fi, de obicei, în zona Miorița, la care se poate ajunge, fie cu telecabina, fie la pas într-o excursie ușoară de 2-3 ore. Turiștii ar trebui să țină cont de faptul că în timpul lunilor de vară timpul de așteptare la stația de unde pleacă telecabina poate ajunge cu ușurință la câteva ore.


Șoseaua Transbucegi - Danny Păun ©

Șoseaua Transbucegi - Danny Păun ©

ȘOSEAUA TRANSBUCEGI

Eu și colegul Loredan am ales un traseu relativ mai nou, pe șoseaua Transbucegi, prin Sinaia. Drumul e destul de îngust dar într-o condiție bună și vă duce până la un punct unde este blocat și trebuie să vă parcați mașina la capătul acestuia, pe marginea drumului (din păcate, nu există facilități de parcare auto, dar dacă preferați să conduceti puțin mai departe până la la "Cabana Piatra Arsă”). Peisajul parcurs cu mașina este unul pitoresc și parcă îți vine să tot faci opriri dese să îl suprinzi în vreo fotografie. De unde am lăsat mașina, la capătul șoselei, am luat-o la pas pe o carare spre Cabana Babele, un traseu care durează aproximativ 30-40 de minute, chiar lejer din punct de vedere al gradului de dificultate.


BABELE ȘI SFINXUL

Pe măsură ce ajungem în partea de sus, la Babele, ne minunam de câtă putere are natura să sculpteze și cum timpul ajută și el la niște creații aparte. Aceste formațiuni din rocă naturală, arată aproape ca niste ciuperci uriașe, care au fost modelate de nenumărate secole de vânturi și ploi. În aproximativ 10 minute pe jos de la Babele, puteți vedea o alta formațiune de rocă similară, numită Sfinxul, deoarece are o asemănare stranie cu Sfinxul din Egipt, devenind cu ușurință un reper al Muntilor Bucegi.


Vârful Caraiman

Continuându-ne drumeția, de mai sus de Sfinx și Babe ne-am croit un drum spre Crucea Eroilor de pe vârful Caraiman. Este o drumeție de aproximativ 2 ore jumătate, dar care merită efortul (mai ales că traseul este chiar unul facil). Te așteaptă o panoramă uimitoare cu Valea Prahovei și stațiunea Bușteni ce se văd de la Crucea Eroilor. Am fost destul de norocoși de data aceasta, cerul fiind senin. Ne-am simțit pentru un moment deasupra lumii, ei bine, deasupra României cel puțin, dar pentru noi sentimentul a fost unul unic, simțeam bucuria de a putea fi într-un loc atât de înseamnat.


Cabana Caraiman - Danny Păun ©

Cabana Caraiman - Danny Păun ©

CABANA CARAIMAN

Cam la jumătatea călătoriei noastre am trecut pe lângă Cabana Caraiman. Aceasta este situată pe panta Munților Bucegi, pe o terasă îngustă numită Șaua Mică. Panorama de aici este foarte pitorească, de unde puteți admira zidurile de piatră din Valea Jepilor, care sa scufundă parcă spre stațiunea Bușteni. Vă puteți lua răgaz să stați puțin pe iarba moale și să priviți totul în zare, să simțiți cum aerul de munte vă indundă plămânii. Vă veți putea încărca bateriile, astfel încât, atunci când veți ajunge înapoi în oraș să puteți să funcționați ca pe munte.


Crucea Eroilor de pe Caraiman - Danny Păun ©

Crucea Eroilor de pe Caraiman - Danny Păun ©

CRUCEA DE PE CARAIMAN

Crucea Caraiman este situată la 2.291 metri altitudine. Monumentul are o înălțime de 39,5 metri, împreună cu soclul de beton care are 8 metri pe care este amplasat.

Monumentul este unic în Europa, prin altitudinea locației, precum și prin dimensiunile crucii. Aceasta din urmă este fabricată din oțel și este amplasată pe un soclu de 8 metri, din beton armat, acoperit cu piatră. În interiorul bazei era o cameră care a găzduit inițial un generator electric ce alimenta cele 120 de becuri, de 500 W fiecare, plasate pe profilul transversal.


ISTORIA CRUCII DE PE CARAIMAN

Cunoscut sub numele de "Crucea de pe Caraiman", monumentul a fost construit de Regele Ferdinand și pus in funcțiune de Regina Maria, pentru a onora și comemora eroii din regiunea Valea Prahovei, căzuți la datorie pentru apararea patriei lor, în timpul Primului Război Mondial (1916-1918). Regina Maria a supravegheat îndeaproape constructia monumentului până la finalizarea sa. Monumentul a fost verificat de către experții Guinness în 2013, fiind desemnat ca fiind cea mai înaltă cruce din lume, plasată pe un vârf de munte.


GALERIE FOTO

toate fotografiile sunt proprietatea lui Danny Paun © 

 

 

Romania has much beauty to offer, so we have teamed up with some of the best photographers, filmmakers that kindly accepted to showcase their amazing work on this website. We really hope that through this website, we'll be able to give you enough (good) reasons of why you should visit this country.