Soare în inimă
 

Am descoperit filmele lui Mathieu din pura întâmplare pe internet. Sunt sigur că ați văzut filmul scurt "Soare în Inima" înainte, noi chiar prezenta pe pagina noastră de facebook în trecut. Și, desigur, nu este greu să fie uimit de stilul său de cinematografie atmosferică. De data aceasta, am luat legătura cu Mathieu așa cum ne-am dorit să aflăm mai multe despre el și munca lui, dar cel mai important, noi l-am întrebat ce a descoperit în România, cum a place acolo și el ce gândește-te la țară și oamenii săi, în general. Deci, el a răspuns cu amabilitate înapoi la email-ul meu, am lăsat să citiți povestea lui!


Mathieu Le Lay - filmmaker

Mathieu Le Lay - filmmaker

Despre Mathieu

Sunt un cineast francez independent și locuiesc în Alpii Francezi. Din 2008, am regizat câteva filme având ca subiect legătura stransă dintre om și natură. Munții sunt adesea subiectul principal în munca mea. Am descoperit în Carpați o atmosferă diferită și sunt niște munți diferiți față de Alpii Francezi. Nu sunt la fel de înalți, evident, dar îmi plac formele lor și cum stau câteodată în mijlocul sălbăticiei ce-i înconjoară.


Larisa Oltean - Mathieu Le Lay ©

Larisa Oltean - Mathieu Le Lay ©

COMORILE ROMÂNIEI

Transilvania mi-a atras dintotdeauna curiozitatea personală. În vara anului 2014, am avut șansa să vizitez România și să explorez zonele naturale din regiunea Transilvaniei. Am fost acompaniat de o persoană care a devenit foarte specială și aproape de inima mea, Larisa Oltean. Ne-am aventurat împreună în Munții Apuseni, dar și în alte locații impresionante ale Carpaților, precum Pietrele Doamnei, Munții Rodnei sau Bâlea Lac. În ultimii doi ani, am plănuit diferite excursii în România pentru a continua să explorez comorile infinite ale acestei țări.


SOARE ÎN INIMĂ

{filmul}

Primul film în România, a fost puternic inspirat și, bineînțeles, influențat de întâlnirea mea cu Larisa. Ea are cea mai mare inimă pe care o știu. Strălucește mereu, și e plină de viață și bucurie, așa că, am decis să concentrez narațiunea poveștii pe convingerile ei. De cele mai multe ori, am nevoie de o prezență umană în fotografiile mele, așa că această primă conexiune a mea cu România a fost cu siguranță una din cele mai bune. Am filmat “Soare în inimă” în timpul primelor mele două deplasări în România. Prima parte a avut loc in timpul verii (Munții Apuseni, Lacul Bâlea, castele celebre, inclusiv Bran și Peleș, și magnificul mic orășel tradițional din Sighișoara). Cea de a doua parte, s-a întâmplat în timpul sezonului de toamnă, când ne-am petrecut ceva timp in Bucovina și Maramureș în explorarea zonei din Munții Rodnei. Filmul este o odă adusă vieții. Este vorba de simțurile și emoțiile noastre în cursul dezvoltării din natură. Este vorba despre ascultare, contemplare, atingere, senzație, miros. Simțurile noastre sunt complet trezite la viață

 

 

"Te-ai bucurat azi de viață? Viața ta? Și de Soarele, razele sale, apusul de soare? Te-ai uitat la cer azi? Infinitul cer ?" Regizat, filmat și editat de Mathieu Le Lay, cuvintele și narația de Larisa Oltean. 

 

Pădure - Mathieu Le Lay ©

Pădure - Mathieu Le Lay ©

TRĂIND MOMENTUL

În timpul primei călătorii în România, am descoperit muzica de Matthew Cooper și am știut imediat că a fost o potrivire perfectă: fermecatoare, sensibilă și atmosferică. În timp ce filmam, nu am regizat nimic cu Larisa. Am preferat să o las să se exprime singură, să fie un moment adevărat, autentic și sincer în timp ce ea se bucură de a fi în natură. Ea de multe ori m-a surprins dansând, atingând florile, mângâind iarba, efectiv simtând și sarutând Soare. A fost fantastic să o observ trăind momentul prin obiectiv.

De multe ori am filmat în locații îndepărtate, conducand pe drumuri foarte murdare. Este dificil să ajungi la drumuri care duc sus in Muntii Carpați și probabil de asta îmi plac acele locuri atât de mult. Cei mai mulți turiști ar renunța odată ce drumurile ar deveni aproape imposibile. Eu, cu toate acestea, de multe ori m-am regăsit în situații în care am mers și mai adânc în pădure, mai ales în timpul sezonului de iarnă, deoarece acest lucru este întotdeauna obiectivul meu: mersul pe jos și să petreci destul timp să se simti natura.

În timp ce filmez, m-am obișnuit să combin munca mea cu fotografia. Este foarte complementar. Folosesc DSLR Canon pentru ambele activități, dar, mai recent, am început să experimentez fotografia pe film. Îmi place să ma reintorc la originile fotografiei. Gândeste de două ori înainte de a trage trăgaciul. Aceste camere vechi literalmente mi-a adus la esența de bază a fotografiei.


Bucurându-se de natură - Mathieu Le Lay ©

Bucurându-se de natură - Mathieu Le Lay ©

OAMENII

Există multe alte puncte de interes si de inspirație în România ce aș dori să le descopar. Nu am fost niciodată la Retezat încă, și am de gând in această vară. De asemenea, ma bucura foarte mult sa interactionez cu locuitorii care trăiesc în mediul rural. Ei sunt atât de naturali și deschisi. Este foarte ușor să se te conectezi cu ei iti pun mereu la dispozitie ajutorul și ospitalitatea lor. Nici nu-mi amintesc de câte ori ne-au oferit mâncare tradițională cum ar fi brânza de casă. Într-un fel, poporul român mi-aminteste de malgași (locuitori ai Republicii Madagascar) cu care m-am întâlnit în timpul unei sesiuni foto de o lună în 2009. Ei au atât de puțin, dar îți dau tot ce au.


Photo by Mathieu Le Lay ©

Photo by Mathieu Le Lay ©

FAUNA

În afară de munți, eu sunt foarte fascinat de animale sălbatice. Am petrecut un an de studii in scoala franceza de film a faunei sălbatice IFFCAM, din 2007 până în 2008. Documentarele de animale sălbatice sunt ceea ce am experimentat de la început ca regizor profesionist. Pe parcursul a trei ani, 2009-2011, am regizat un film documentar de 52 de minute despre marele Vultur Barbos, care este reintrodus de ecologiști în Alpi încă din anii '80. Munții Carpați sunt, desigur, foarte atrăgători pentru mine, în sensul că aceștia pot oferi o mare diversitate de specii sălbatice: lupi, urși, râși. Unii dintre caii sălbatici din Munții Apuseni sunt, de asemenea, o mare sursă de inspirație.


Culori de toamnă - Mathieu Le Lay ©

Culori de toamnă - Mathieu Le Lay ©

PLANURI DE VIITOR

Atunci când fac drumeții în munții din Transilvania și pădurile sale, calmul și pacea eapar mereu. Faptul că nu este foarte aglomerat și că devii foarte repede singur, în unele locuri îndepărtate scoate în evidență sentimentul de libertate. În anii urmatori, intenționez să ma conectez din nou cu oamenii din mediul rural, care au trăit mereu departe de orașe, în modurile cele mai tradiționale, păstrarea tradițiilor și care trăiesc în strânsă relație cu mediul înconjurător. Aș dori să documentez asta.

Pe lânga proiectele mele de film cu caracter personal, am colaborat anul trecut cu Bonne Pioche Télévision pentru a doua oară pentru a lucra la o serie de filme documentare numita “Médecines d'Ailleurs”, care constă ân prezentarea terapiilor tradiționale și medicație din diferite culturi. Am făcut parte din echipa de filmare pentru a filma episodul din România despre apiterapie, care a avut o reputație puternică în țară pentru o lungă perioadă de timp. Ne-am întâlnit cu niște vindecători din Munții Vrancei, și un medic care este apicultor in Focșani. A fost fascinant să vizionez și să filmez această tradiție veche de a vindeca oameni. Apropo, mierea românească este atât de delicioasă!


GALERIE FOTO

toate fotografiile sunt proprietatea Mathieu Le Lay ©


 

 

Sunt un cineast francez independent și locuiesc în Alpii Francezi. Din 2008, am regizat câteva filme având ca subiect legătura stransă dintre om și natură.